סויה, המושמצת הגדולה מכולן, ולמרות שכבר ב-2012 הפריכו את הטענות נגדה, עדיין יוצא לי לשמוע הרבה פחד וחשש סביבה.
אז בואו נעשה סדר.
מי היא? סויה שייכת למשפחת הקטניות שזוכות להכרה כמזון בסיסי ומזין. סויה עשירה מאוד בחלבון, במינרלים חשובים כמו סידן, מגנזיום וברזל ובויטמינים מקבוצת B.סויה מגיעה בצורות שונות- פולי סויה (אדממה), טופו, טמפה, שבבי סויה, משקה (חלב) סויה ועוד.
למה מפחדים ממנה? סויה מכילה רכיבים מיוחדים הנקראים פיטואסטרוגנים. פיטו= צמחי (ביוונית), אסטרוגן= ההורמון אסטרוגן ⬅️ משמע,חומרים דמויי אסטרוגן מהצומח.חשוב להבין, פיטואסטרוגנים אינם אסטרוגנים!! אך המבנה שלהם דומה להורמון אסטורגן הנמצא בבני אדם ובבעלי חיים. דמיון מבני זה מאפשר לפיטואסטרוגנים להיקשר לקולטני אסטרוגן ועל ידי כך ליצור השפעה אנטי-אסטרוגנית או אסטרוגנית חלשה פי 100 עד 1000 מזו של האסטרוגן עצמו.הדמיון המבני כמו גם השם שלהם, גרם לבהלה ולחשש שמא צריכתם תגרום לשיבוש במערכת הרבייה הנשית והגברית, תעלה את הסיכון לסרטן השד ועוד.
והאמת בפועל? לפיטואסטרוגנים השפעות חיוביות מאוד על נשים וגברים בכל הגילים!על פי משרד הבריאות- צריכת סויה הינה בטוחה בכל שלבי החיים לרבות ינקות, ילדות והתבגרות הן בקרב נשים והן בקרב גברים ואף עשויה לספק יתרונות במצבים בריאותיים שונים.כמו כן, ב-12 השנים האחרונות מאז הפרסום הקודם (והשלילי) אודות סויה, בוצעו קרוב ל-200 מחקרים המוכיחים כי:
צריכת סויה לא גורמת להתפתחות מינית מוקדמת או להשפעה שלילית על מערכת הרביה הגברית.
צריכת סויה לא מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד אלא להיפך, היא עשויה לסייע במניעת סרטן השד וקשורה בהפחתת הסיכון לתמותה ולהישנות הגידול בקרב חולות ושורדות המחלה. (חשוב! לנוטלות טמוקסיפן- יש לקחת בחשבון תגובה שלילית פוטנציאלית בטיפול משולב עם טמוקסיפן ומעכבי-ארומטאז ועדיף לנקוט זהירות בשילוב זה).
עמדת אגודת הסרטן האמריקאית היא שצריכת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוגים של סרטן השד, הערמונית והרחם ויתכן שגם בסוגי סרטן אחרים.ועכשיו כשהבנו על מי מדובר, בואו נדבר על איך אפשר לשלב אותה בתזונה:
כנשנוש⬅️ אדממה או אצבעות טופו צרובות לצד מטבל שאוהבים.
Comments